Kérdése van? 06/30/702-0101 (H-P 9-12 óráig)
Belépés Regisztráció
0 termék0 Ft
Kosár
 
A kosarad jelenleg üres
 
 
 
 

Kutyapóráz: de milyet?

kutyásoknak ·

Az egyik legfontosabb kutyás kiegészítő a póráz. Ez segít - főleg a nagyvárosokban - biztonságban, közelben tartani a kutyát, ez által lehet kontrollálni. A pórázokból rengeteg fajta, féle, színű és típusú található meg a webáruházunkban, biztosak vagyunk benne hogy Ön is meg fogja találni a megfelelő darabot.


Kutyapóráz: de milyet?

A legalapvetőbb kutyafelszerelés a póráz. A többség azonban nem figyel oda eléggé arra, hogy milyet is választ, csak leveszi a boltban az elsőt vagy éppen a legolcsóbbat. Pedig a sétáltatás során ez az egyik tárgy, amely lehetőséget ad nekünk, hogy kontrolláljuk az ebet, valamint biztonságban tartsuk. Éppen ezért érdemes egy webáruház kínálatát áttekinteni az alábbi szempontok alapján.

Hogy válasszunk pórázt?

A póráz hosszúságát az adott kutya méreteit és – ezt szokták sokan elfelejteni – az őt sétáltató személy testmagassága alapján kell kiválasztani. Első ránézésre szórakoztató is lehet, mikor egy nagyobb testű kutyát egy kisebb termetű ember hosszú pórázon próbál maga mellett tartani, de ez biztonsági kockázatokat is rejt magában. Gondoljuk csak át a helyzetet, mikor a kutya hirtelen megindul, megpróbál átrohanni az úton, ahol éppen jön egy jármű. Nekünk néhány pillanat alatt nemcsak reagálnunk kell, hanem sikeresen meg is kell állítanunk az állatot. Ehhez megfelelő minőségű és típusú kutyapóráz kell.

kutyapóráz

Azt szokták mondani, hogy egy átlagos testtömegű, tehát 15–25 kilogrammos kutya esetén kétméteres, legalább két centiméter vastag pórázt használjunk. Persze ezt nagyban befolyásolhatja a póráz anyaga is, de általánosságban ezt azért ki lehet jelenteni.

Flexi póráz (automata póráz)

A kutyapórázok típusai szerint talán a legnépszerűbb manapság az úgynevezett flexi kutyapóráz. Ezeket automata póráz néven is megtalálhatjuk, a lényegük, hogy egy műanyag foglalatban fut a maga a póráz, és mi egy gomb megnyomásával engedhetjük távolabb az állatot vagy épp vehetjük rövidebbre a távolságot. Ez kényelmes eszköz, de nem mindig könnyű vele a sétáltatás, ha nem figyelünk, nagyon könnyen beleakadhat valamibe, és nem mindig könnyű gyorsan reagálni. Főleg kisebb testű kutyáknál alkalmazható, mert a nagyobb erőkifejtés megrongálhatja vagy használhatatlanná teheti őket. A flexipóráz kötelét ne próbáljuk meg megfogni, ha a kutya nekilódul, mert a viszonylag vékony – bár erős – kötél felsértheti a kezet.

A flexi pórázok esetében nem csak a póráz hosszát érdemes figyelembe venni (pont a fentiek miatt), hanem azt hogy mekkora terhelést bírnak el. A kisebb testű kutyák esetében nincs gond a választással mert egy pár kg-os csöppséget szinte bármelyik el fogja bírni, vissza tudja majd tartani, de egy 30+ kg-os kutyára már komolyabbat kell feltenni mert ha az megindul, visz magával mindent.

Fix hosszúságú póráz

Anyagukat tekintve közkedvelt a klasszikus bőr kutyapóráz, bár a leggyakoribb tartóssága miatt a nylonból készült változat.

Póráz kutyáknak

Nagyobb testű kutyák esetében szokták alkalmazni a fémpórázt, mely megfelelő kiképzés esetén még az igazán nagytestű kutyákat is képesek megállítani, ha nekilódulnának. Ráadásul a láncot sem tudja elharapni 1-1 idegesebb vagy épp „tréfásabb“ kedvű kedvenc. Ha kutyánkat szeretnénk bemutatókra vinni, akkor felvezető póráz is kell a repertoárba: ezek általában makulátlan fehér vagy fekete színűek. Számít a pontozásnál a póráz is. Kiképzésre járó kutyák esetében természetesen külön kiképző póráz szükséges.

Amit jótanácsként el lehet mondani talán még a póráz anyagához: a bőr pórázokat célszerű időnként valamilyen bőrápoló szerrel lekezelni, mert ugyanúgy ahogy más bőráruk, ezek is be tudnak repedezni, ki tudnak száradni. Nagyobb testű és nyáladzó kutyákhoz talán nem a legjobb választás ha azok szeretik a pórázt kicsit megcsócsálni, mert a bőrbe elég szépen beépül a nyál egy idő után és bizony kellemetlen szaga, csúszós-nyúlós állaga lesz.

Fém pórázok esetében a láncos megoldásnál arra kell ügyelni, hogy jó minőségűt vegyen a gazdi, mert nagyobb testű, hirtelen meginduló kutyánál a lánc elpattanhat, könnyebben "szakad" ilyen értelemben mint egy jó minőségű bőr- vagy nejlon póráz.

A nejlon (műanyag) pórázok rendkívül erősek tudnak lenni és könnyű őket tisztítani, sportos és könnyen bepiszkolódó kutyákhoz (víz, sár stb...) ideális választás.

Egy kutyakiegészítőről még szólnunk kell, de erről a későbbiekben még bővebben is fogunk írni, valószínűleg külön cikk formájában: a többség szeret a nyakörvhöz illő szájkosár mellett dönteni. Lehetőség van bőr szájkosár és fém szájkosár használatára is, de elterjedőben van a pórázakhoz hasonló anyagú nylon szájkosár is. Ezeknél is elmondható, hogy fontos a külcsín, de első sorban arra ügyeljünk, hogy jó minőségű, az állat számára kényelmes és biztonságos eszközt válasszunk.

weballatpatika.hu